25/9/13

ΕΝΑΡΞΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (2013-2014)

ΕΝΑΡΞΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Μας ρωτάτε  - Σας απαντάμε!
 Πού βρίσκεται η νέα αίθουσα και πότε θα αρχίσετε να λειτουργείτε;
Ο νέος μας χώρος βρίσκεται στη γωνία των οδών Χρήστου Κατσάρη και Αγίας Μαρίνας, κάτω από τα Λιθαρίτσια, απέναντι από το δημοτικό ραδιόφωνο, στο χώρο του παλιού Κτηνιατρείου. Οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε θα αρχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά από την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Ποιες ημέρες και ποιες ώρες προβλέπεται να λειτουργεί το εντευκτήριο του Συλλόγου;
1.    Η αίθουσά μας θα είναι ανοιχτή κάθε απόγευμα – από Δευτέρα έως Παρασκευή -  από τις 17:00μμ έως τις 21:00μμ.  
2.    Το Σάββατο η αίθουσα θα λειτουργεί (σχεδόν) όλη την ημέρα.
3.    Η Κυριακή θα είναι ημέρα ελεύθερου παιχνιδιού – πρωταθλημάτων.

Πόση ώρα διαρκεί ένα μάθημα στο σύλλογο; Μπορώ ως γονέας να μείνω και να παρακολουθήσω το μάθημα στο χρόνο αυτό;
Τα μαθήματα είναι δίωρα, ενώ οι γονείς μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους 30 λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος για ελεύθερο παιχνίδι – «ζέσταμα» πριν την έναρξη του μαθήματος. (Όπως και σε όλα τα αθλήματα, έτσι και στο σκάκι, είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα μικρό ζέσταμα πριν την προπόνηση.) Οι γονείς μπορούν να περιμένουν τα παιδιά τους, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, στην ξεχωριστή αίθουσα αναμονής ή αίθουσα «ανάλυσης» όπως την ονομάζουμε εμείς οι σκακιστές.

Ποια είναι η τιμή των μαθημάτων και πού διατίθενται τα χρήματα αυτά;
Αν δεν μπορώ να καλύψω τη συνδρομή μπορώ να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα; 
Η τιμή των μαθημάτων, για τη φετινή χρονιά, έχει οριστεί στα 15€ το μήνα. Τα έσοδα διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου και τις βασικές λειτουργικές του ανάγκες.
Ο Σκακιστικός μας Σύλλογος προσφέρει ωστόσο και δωρεάν μαθήματα – γνωριμίας με το σκάκι – σε όλους τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν στην μηνιαία συνδρομή. Για το λόγο αυτό από τη φετινή χρονιά καθιερώνουμε την Τρίτη ως ημέρα σκακιού!

Υπάρχουν μαθήματα για πιο προχωρημένα παιδιά, ενήλικες;
Ένας από τους στόχους μας και φέτος είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ανταγωνιστική ομάδα, καθώς ο σύλλογος μας κάθε χρόνο έχει πάρα πολλές πιθανότητες να αγωνιστεί στην Α΄ εθνική κατηγορία. Αυτή είναι εξαιρετική ευκαιρία την οποία έχουν πολύ λίγα σωματεία στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Γι’ αυτό το λόγο εκτός από τα εβδομαδιαία μαθήματα οργανώνουμε τα αγωνιστικά τμήματα του Σαββάτου. Προσφέρουμε λοιπόν  - με μία μικρή επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, πέραν της μηνιαίας συνδρομής -  μια ειδική προετοιμασία στα πιο ταλαντούχα παιδιά, ώστε εκτός από τη διασκέδαση να διεκδικούν ακόμη περισσότερα μετάλλια σε αγώνες. Η συμμετοχή σε αυτά θα γίνει έπειτα από επιλογή των παιδιών από τους έμπειρους προπονητές του Συλλόγου μας.

Υπάρχει κάποιο ανακοινώσιμο πρόγραμμα για τις ώρες των μαθημάτων;
Ο προπονητής του συλλόγου, κ. Άγγελος Καίσαρης, ως ο κύριος υπεύθυνος για τη λειτουργία της αίθουσας και τη διενέργεια των μαθημάτων, ανακοίνωσε το πρόγραμμα μαθημάτων για τη χρονιά 2013-14. Φυσικά το πρόγραμμα που ακολουθεί σε καμία περίπτωση δεν έχει οριστικοποιηθεί 100%, αν και αποτελεί ένα πλάνο για τις ώρες και τα τμήματα προπόνησης που θα προσφέρονται φέτος. Υπάρχει πάντως και η δυνατότητα συνεννόησης για τη δημιουργία και άλλων τμημάτων πιο κοντά στις δικές σας ανάγκες. (δες πιο κάτω)

Θα ήθελα να συνεννοηθώ προσωπικά με κάποιον για τις ώρες των μαθημάτων. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο του Συλλόγου μας 26510 – 75485 ή με τον υπεύθυνο προπονητή 6973489528.

Το πλάνο των μαθημάτων
ΩΡΕΣ
                     ΗΜΕΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΤΡΙΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ
930-1100







1100-1230





Α1

1230-1400







1630-1700
(Α1)
Ε1
Γ1

(Α1)
Ο4

1700-1830
Α1
Ε.Π.1
Δ1

Α1
Ο1

1830-2030
Β1
Ε2


Β1
Ο2

2030-2130

Ε.Π.2



Ο3

2130-2300







Σημειώσεις – επεξηγήσεις:
Α1 =>  τμήμα αρχάριων – νέων παιδιών δημοτικού.
Β1 => τμήμα προχωρημένων – παιδιά που ασχολούνται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το σκάκι.
Γ1 => τμήμα προχωρημένων – παιδιά που ασχολούνται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το σκάκι.
Δ1 => τμήμα πολύ προχωρημένων – παιδιά που ασχολούνται για περισσότερα από 4 χρόνια με το σκάκι.
Ε1 => Τμήμα δωρεάν μαθημάτων για παιδιά δημοτικού.
Ε2 => Τμήμα δωρεάν μαθημάτων για ενήλικες.
Ε.Π. 1 => ελεύθερο παιχνίδι, για όλα τα παιδιά της πόλης μας είτε είναι μέλη του Συλλόγου μας, είτε όχι.
Ε.Π. 2 => Ελεύθερο παιχνίδι για όλους τους ενήλικες της πόλης μας.
Ο1 => Αγωνιστική ομάδα / τμήμα παιδιών από 1η Δημοτικού έως 3η Δημοτικού.
Ο2 => Αγωνιστική ομάδα / τμήμα παιδιών από 4η Δημοτικού έως 6η Δημοτικού / έφηβοι.
Ο3 => Αγωνιστική ομάδα / τμήμα ενηλίκων.
Ο4 => Αγωνιστική ομάδα τμήμα ενηλίκων γυναικών.




22/9/13

Here's to the future!

  Πολλές φορές θα έχετε δει σε αναρτήσεις αναφορές που κάνουμε στην ιστορία του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών. Όλα τα μέλη αισθανόμαστε από τη μία υπερήφανοι για τα 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και από την άλλη νιώθουμε τη χαρά που νιώθει κάποιος, όταν αντιλαμβάνεται πώς συμμετέχει σε κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί οπωσδήποτε οι προσωπικές επιτυχίες μας καταξιώνουν ως άτομα, ωστόσο η προσφορά μας σε συλλογικό επίπεδο μας ανεβάζει όλους ένα επίπεδο ως κοινωνία. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός συμμετοχής σε ομάδες αυτού του είδους. Με τη διαφορά (σε σύγκριση με πολιτικά μορφώματα) πώς εμείς επιδιώκουμε να συνδυάσουμε ιδανικά την ατομικότητα με τη διάθεση για συλλογική δράση-προσφορά.

   Από την άλλη η ίδια η ζωή δεν σε αφήνει να μείνεις σε αυτό το παρελθόν. Γι' αυτό ενεργούμε, κινούμαστε, ώστε να επιτύχουμε ένα καλύτερο αύριο. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, την εβδομάδα που πέρασε είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε τον GM Dejan Antic, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη μας (δυστυχώς) για μία  μόνο ημέρα. 
Ο GM D. Antic -εικονιζόμενος στο κέντρο της φωτογραφίας- με μερικούς παίκτες της ομάδας μας στο χώρο του καλλιτεχνικού σωματείου των "Αθεράπευτων".
  Δεν είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ, έμαθα όμως ότι έδειξε παρτίδες και σπουδές. Η παρουσία του και φυσικά η συνεργασία με παίκτες τέτοιου βεληνεκούς είναι που μπορούν να αλλάξουν το επίπεδο πολλών σκακιστών της πόλης μας. Είναι προφανές άλλωστε και από την εικόνα ότι κάποιοι κατέβαλαν μία προσπάθεια να ανταποκριθούν. Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται και για το αγωνιστικό κομμάτι παραθέτω μία σπουδή του Horwitz από το 1884. (Όμορφη και λογική λύση, αν και αρκετά γνωστή ως σπουδή. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, νομίζω πως ο Βασίλης ο Τσούρης την είχε δείξει πριν πολλά χρόνια...) Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν.  



    Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι πώς πλησιάζει (επιτέλους!) η στιγμή που ο χώρος του συλλόγου θα είναι έτοιμος. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο και απ' ό, τι πληροφορούμαι η αίθουσα θα είναι έτοιμη την άλλη εβδομάδα. Ίσως λοιπόν την επόμενη Κυριακή να έχουμε και εγκαίνια!  

Υ.Γ. Η λύση της σπουδής: 1. Bf2+ Kh5 2. g4+ Kh6 3. Kf6 Τώρα υπάρχει μόνο το 3...Kh7 (αν 3...Bh7?? 4. Be3+ #) 4. g5 Kh8 5. Bd4! Kh7 (αν 5...Bh7 6. Kxf7+ #) 6. Ba1 Kh8 (ο μαύρος είναι υποχρεωμένος να περιμένει) 7. g6 fg 8. Kxg6+ #

18/9/13

Σκάκι και εκπαίδευση

     Η εκπαίδευση της νέας γενιάς και η επιδίωξη του καλύτερου εκπαιδευτικού αποτελέσματος είναι κάτι που απασχολεί όλες τις κοινωνίες και γύρω από το ζήτημα γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για τα προγράμματα, τους στόχους, τον τρόπο διδασκαλίας κ.α. Αν και έχουν γραφτεί χιλιάδες κυριολεκτικά έρευνες, το ζήτημα παραμένει ανοικτό, ενδιαφέρον και επίκαιρο. 

     Μια πτυχή του ζητήματος είναι, όπως είπαμε, η επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος, ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο γνωστικό, συναισθηματικό ή αξιακό αποτέλεσμα. Το σκάκι λοιπόν έρχεται να προσφέρει μία επιλογή λίγο διαφορετική από τις παραδοσιακές, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι είναι καθόλου κατώτερη ή λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τις πιο παραδεκτές. Μπορεί για παράδειγμα τα μαθηματικά να είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της αφηρημένης σκέψης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι ανάλογο δεν μπορεί να επιτευχθεί και με το σκακιστικό υπολογισμό. 

     Κατά καιρούς πανεπιστήμια, σχολεία, χώρες ολόκληρες αποφασίζουν να εντάξουν τη σκακιστική εκπαίδευση στα σχολικά προγράμματα, προσδοκώντας ότι έτσι οι μαθητές θα αναπτύξουν μία διαφορετική σχέση με τη γνώση, θα λειτουργήσουν με πιο ενεργητική διάθεση απέναντι σε αυτήν, αφού έτσι κι αλλιώς αυτή είναι η ίδια η φύση του παιχνιδιού. Προσδοκούν να κάνουν τα παιδιά να σκεφτούν λίγο πιο "στρατηγικά", να είναι σε θέση δηλ. να προβλέπουν καταστάσεις· περιμένουν στα μαθητικά τους χρόνια να αναπτύξουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τα αισθήματα αυτοπεποίθησης που χρειάζεται κάποιος ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ωριμότητα τις δυσκολίες της ενήλικης ζωής. 


Ο Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών εδώ και 60 χρόνια περίπου καταβάλλει μία αντίστοιχη προσπάθεια ένταξης και διάδοσης του σκακιού όχι μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στο περιβάλλον του σχολείου. Ευελπιστούμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις αυτές στους υπευθύνους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να προχωρήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα σαν αυτό που προωθεί ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής (G. Kasparov δες video), αλλά και σαν αυτά που διεξάγονται σε πολλές άλλες ελληνικές, αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις.




Οι φωτογραφίες προέρχονται από μία από τις πολλές δημοσιεύσεις της Chessbase.