Το να κάνει κάποιος ματ με ίππο και αξιωματικό δεν είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, αφού απαιτεί ικανότητες, όπως καλό μέτρημα βαριαντών, ξεκάθαρη σκέψη, συντονισμός/συνεργασία των κομματιών, γνώση των βασικών αρχών που διέπουν τη συγκεκριμένη θέση. Γι' αυτούς τους λόγους, ακόμη και καλοί παίκτες, δεν τα έχουν καταφέρει σε κάποια στιγμή της σκακιστικής τους καριέρας.
Φανταστείτε λοιπόν τη στιγμή που ο χρόνος δεν είναι αρκετός, ώστε να σκεφτείτε ξεκάθαρα και ο αντίπαλος αρχίζει και μετρά κινήσεις. 50 - 49 - 48 ....
(Σημείωση: Ο κανόνας προβλέπει ότι με την παρέλευση 50 κινήσεων και εφόσον στο διάστημα αυτό δεν υπήρξε κανένα κόψιμο κομματιού ή καμία μετακίνηση πιονιού, τότε κάποιος μπορεί να απαιτήσει την ισοπαλία, αφού είναι εμφανές ότι ο αντίπαλός του δεν έχει σχέδιο νίκης και ίσως το μόνο που επιδιώκει είναι να κερδίσει από χρόνο.)
Στην πραγματικότητα οι 50 κινήσεις είναι υπεραρκετές για να κάνουμε τα εξής:
1. Να κεντροποιήσουμε τα κομμάτια με ένα τρόπο που να οδηγούν τον αντίπαλο βασιλιά σε μία από τις άκρες της σκακιέρας.
2. Να εφαρμόσουμε τη W μανούβρα του ίππου, ώστε σε συνεργασία με τον αξιωματικό να απομακρύνουμε τον αντίπαλο από την "κακή" γωνία.
(Σημείωση: Μπορεί να γίνει ματ ο αντίπαλος βασιλιάς μόνο σε μία από τις γωνίες στο χρώμα που κινείται ο αξιωματικός που έχει μείνει μέσα στο παιχνίδι. Είναι αναμενόμενο λοιπόν ο αντίπαλος να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση).
3. Όταν ο αντίπαλος βασιλιάς επιδιώξει να ξεφύγει από την άκρη να έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα είδος "περίφραξης" η οποία θα κλείνει όλο και περισσότερο.
4. Να φτάσουμε και πάλι στην άκρη της σκακιέρας όπου το μόνο που μένει είναι να κάνουμε το ματ.
Αυτό που χρειάζεται είναι εξάσκηση ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε όλες τις φάσεις αυτού του φινάλε. Βάλτε λοιπόν τα κομμάτια σε μία τυχαία θέση και δοκιμάστε εναντίον του υπολογιστή ή αν προτιμάτε σε διαδικτυακό επίπεδο κάτι, ακολουθήστε τον σύνδεσμο (checkmate with a knight and bishop)