13/6/13

King's Indian: the Bf4 system


  Η δεύτερη παρτίδα στο ματς Βόβας-Μπενάτσης έληξε με νίκη των λευκών κομματιών. Ο μαύρος (στη συγκεκριμένη παρτίδα ο Αλ. Μπενάτσης) επέλεξε στο 1. δ4 του αντιπάλου να παίξει την Ινδική του βασιλιά, καθώς γνώριζε ότι συνήθως ο Γιώργος παίζει το σύστημα αυτό με τον αξιωματικό στο f4.
   Το άνοιγμα δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον,εκτός ίσως από την ιδέα που χρησιμοποίησε ο μαύρος, ώστε να καταφέρει το ...e5, που είναι βασικό στη βαριάντα αυτή. Αν έχω να προσθέσω κάτι στα σχόλια της παρτίδας, θα έλεγα ότι και οι δύο παίκτες έδειξαν κάποια πρωτοτυπία στη σκέψη τους, με τα λευκά να είναι κάπως "τυχερά" (αν υπάρχει τύχη στο σκάκι), αφού δεν πλήρωσαν τα λάθη τους.
Από εκεί κι έπειτα στο μεγαλύτερο μέρος του μέσου ο μαύρος είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και μπορούσε να κερδίσει καθαρά σε ορισμένες στιγμές. Δεν το κατόρθωσε και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον Αλέξανδρο, αν θέλει να αλλάξει την κατάσταση στις επόμενες παρτίδες.
  O Γιώργος από την άλλη, αφού ξεπέρασε τις δυσκολίες του ανοίγματος, κατάφερε να επιβάλει τη στρατηγική του λευκού και κέρδισε όπως συνήθως κερδίζει ο λευκός σε αυτές τις περιπτώσεις, με παιχνίδι στο κέντρο και την πτέρυγα της βασίλισσας!
   Είχε την καλοσύνη να μας στείλει αναλυμένη την παρτίδα, στην οποία προσέθεσα μόνο κάποια λίγα δικά μου σχόλια!
   Απολαύστε τη μάχη των δύο παικτών...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add