21/7/13

Διαρκής σκακιστική αξιολόγηση!

Τελευταία στη χώρα μας γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από την έννοια της αξιολόγησης· της αξιολόγησης των δομών του δημοσίου, της αξιολόγησης των υπαλλήλων κ.ο.κ. Σκεφτόμουν λοιπόν πόσο η έννοια αυτή είναι συνυφασμένη με τον αθλητισμό γενικότερα, με την ίδια τη φύση του σκακιού, αλλά και με τη ζωή των αθλητών του.
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να ρίξουμε σήμερα μία ματιά στη ζωή των κορυφαίων του σκακιού, εξετάζοντας τον τρόπο πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Φαντάζομαι πώς όλοι αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον αγώνα αυτόν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 ανάμεσα στους W. Anand και M. Carlsen, που είναι προγραμματισμένος για τις 6 με 26 Νοεμβρίου του 2013 στο Chennai της Ινδίας.

Carlsen vs Anand
World Chess Championship 2013
Στο μεταξύ όμως «τρέχουν» μία σειρά από διοργανώσεις, προκειμένου να αναδείξουν τους οκτώ «καλύτερους», οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο Ματς Διεκδικητών της Fide για το 2014. Όποιος από αυτούς κερδίσει την πρωτιά στο συγκεκριμένο τουρνουά, (όπως για παράδειγμα έκανε φέτος ο Carlsen) θα έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει σε ματς τον Νοέμβριο του 2014 τον παγκόσμιο πρωταθλητή, όποιον δηλ. από τους Anand ή Carlsen επικρατήσει στο μεταξύ τους ματς. 

Πώς όμως κάποιος μπορεί να προκριθεί για το Ματς Διεκδικητών;

Κατ’ αρχάς υπάρχει ο κύκλος των σκακιστικών Grand Prix. Είναι μία σειρά από έξι (6) τουρνουά, τα οποία διεξάγονται σε διάφορες περιοχές και ημερομηνίες. (Δυστυχώς το πρόγραμμα δεν είναι προκαθορισμένο και υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στη διοργάνωση αυτών των αγώνων.) Δεν αφορούν όλους τους παίκτες, αλλά τους 18 καλύτερους. Ο καθένας εξ αυτών έχει δικαίωμα συμμετοχής σε 4 από τους 6 αυτούς αγώνες και οι δύο πρώτοι στο σύνολο των αγώνων εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο ματς των διεκδικητών. Τα τουρνουά αυτά ήδη διενεργούνται. Μάλιστα τα 5 από τα 6 έχουν ήδη τελειώσει και απομένει ένα ακόμη, που είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 18 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου του 2013 στο Παρίσι.


Στη συνέχεια υπάρχει το Παγκόσμιο Κύπελλο για το 2013 με τη συμμετοχή 128 παικτών σε μία διαδικασία knock out αγώνων, που εξασφαλίζουν άλλα δύο εισιτήρια για το Ματς Διεκδικητών του 2014. Οι αγώνες αυτοί θα γίνουν στο διάστημα από τις 10 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Tromso της Νορβηγίας.


Εικόνα του Tromsø της μεγαλύτερης πόλης στα βόρεια της Νορβηγίας με πληθυσμό 71,000 κατοίκους.



Έχουμε έτσι ένα αριθμό τεσσάρων παικτών. Αν σε αυτούς προσθέσουμε τον ηττημένο του ματς για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2013 (Anand ή Carlsen), τους δύο παίκτες με το υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης (elo) κατά το διάστημα από την 1η Αυγούστου του 2012 έως την 1η Ιουλίου 2013 και έναν ακόμα που προτείνεται από τους διοργανωτές των αγώνων, με την προϋπόθεση να έχει elo τουλάχιστον 2725 έως την 1η Ιουλίου 2013, καταλήγουμε στους 8 καλύτερους κατά τα 2 τελευταία χρόνια και μία ευκαιρία για το παγκόσμιο στέμμα.

Φαντάζει απαιτητικό! Βέβαια και το κίνητρο είναι μεγάλο και εμείς ως θεατές αυτών των αγώνων δεν έχουμε παρά να απολαμβάνουμε τις ενδιαφέρουσες μάχες, που κάθε φορά προκύπτουν.

            Ακολουθεί μία παρτίδα μεταξύ του Mamedyarov και του Topalov, των δύο παικτών δηλ. που μέχρι στιγμής προηγούνται σε βαθμούς από τους αγώνες των Grand Prix. Μάλιστα ο Topalov έχει εξασφαλίσει τη θέση του στον επόμενο κύκλο, ενώ ο Mamedyarov θα χρειαστεί να περιμένει λίγο μέχρι το τελευταίο τουρνουά στο Παρίσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add