18/5/13

Opening play

  Στον χθεσινό 8ο γύρο του τουρνουά που διεξάγεται στη Νορβηγία είδαμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή  V. Anand να θυσιάζει τρία πιόνια για να αποκτήσει το πλεονέκτημα και να πετυχαίνει τελικά μία όμορφη νίκη εναντίον του L. Hammer. Η νίκη αυτή επέτρεψε στον Anand να πλησιάσει στην κορυφή και στον τελευταίο γύρο, αν και μισό βαθμό πίσω από τον Karjakin, έχει ορισμένες ελπίδες να παλέψει για την πρώτη θέση.


Ο μαύρος μόλις έπαιξε την κίνηση ...Rd8?? η οποία χάνει, γιατί επιτρέπει στον Anand να "ανοίξει" τη θέση του μαύρου βασιλιά με το χτύπημα Nxf7! Όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η συσσωρευμένη ενέργεια των λευκών κομματιών ξαφνικά βρίσκει μία διέξοδο για να διοχετευθεί και αυτό είναι το τέλος της θέσης του μαύρου. Ο Anand δεν χρειάστηκε στη συνέχεια να κάνει κάτι ιδιαίτερα δύσκολο· άνοιξε γραμμές, ανάγκασε τα κομμάτια του αντιπάλου πίσω (ιδιαίτερα τον αξιωματικό στο f5) και έφτιαξε μία εικόνα ματ, με τη βασίλισσα στο ζ6, τον πύργο στο θ1 και τον αξιωματικό στο γ2. [Μπορείτε να δείτε εδώ την παραπάνω παρτίδα

  Ωστόσο το θέμα μας σήμερα δεν είναι η θέση του διαγράμματος, αλλά η επιλογή που έκανε ο παγκόσμιος πρωταθλητής να θυσιάσει στην πορεία μερικά πιόνια, προκειμένου να αποκτήσει τον τύπο της θέσης που ήθελε. Κάλλιστα θα μπορούσε να ακολουθήσει μία γνωστή σειρά κινήσεων και να επιχειρήσει να κερδίσει με την καλύτερη θεωρητική του προετοιμασία. Παρ' όλα αυτά εκείνος επέλεξε να έχει μία τελείως άγνωστη θέση ήδη από την 10η κίνηση. 
  Ο τύπος αυτός παιχνιδιού θυμίζει κατά τη γνώμη μου πολύ τον τρόπο που παίξει ο διεκδικητής του παγκόσμιου πρωταθλήματος, ο M. Carlsen. Αν και ο τελευταίος έχασε τη χθεσινή του παρτίδα, πολλές φορές επιχειρεί να παίξει θέσεις χωρίς να νοιάζεται αν ακολουθεί "τη θεωρία", αλλά κυρίως να έχει τον τύπο της θέσης που θέλει. 
  Παράλληλα με αυτές τις σκέψεις θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στα βίντεο που ακολουθούν και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ponziani. Πρόκειται για το άνοιγμα που προκύπτει αν ο λευκός μετά τις πρώτες κινήσεις 1.e4 e5 2. Nf3 Nc6 δεν επιλέξει 3. Bb5 αλλά 3. c3!? σε μία προσπάθεια να "πάρει" το κέντρο έπειτα από d4. 
   Από το τελευταίο λοιπόν Wijk ann Zee δείτε την παρτίδα Carlsen vs Harikrishna όπου πάλι ο λευκός θυσιάζει στο άνοιγμα υλικό για να αποκτήσει τη θέση που θέλει,  


αλλά και από το τουρνουά στη Νορβηγία και τον 6ο γύρο, την παρτίδα Nakamura vs Svidler όπου είχαμε πάλι μία πολύ ενδιαφέρουσα μάχη με το ίδιο άνοιγμα. Αυτή τη φορά όμως ο μαύρος επέλεξε να θυσιάσει αυτός υλικό (μερικά πιόνια), ώστε να έχει εκείνος τη θέση με την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add