13/1/14

Ανακαλύπτοντας την Ινδική του Βασιλιά!


[Ο Αλέξανδρος βάλθηκε να σας γνωρίσει όλα τα ανοίγματα και σήμερα έστειλε ακόμη ένα άρθρο, αυτή τη φορά πάνω στην Ινδική του Βασιλιά]

Γράφει ο Αλέξανδρος Μπενάτσης

  Η Ινδική άμυνα του βασιλιά είναι το άνοιγμα που χρησιμοποιούσαν ενάντια στην κίνηση 1. δ4 του λευκού οι δύο θρυλικοί παγκόσμιοι πρωταθλητές, Μπόμπι Φίσερ και Γκάρι Κασπάροφ. Νομίζω ότι αυτό από μόνο του δείχνει ότι αξίζει να ασχοληθούμε σοβαρά με τη μελέτη αυτού του συστήματος για τα μαύρα!

   Η βασική θέση της ινδικής του βασιλιά προκύπτει μετά από τις κινήσεις:
1. δ4-Ιζ6 
 2. γ4-η6 
 3. Ιγ3-Αη7 
 4. ε4-δ6
και από εδώ κι έπειτα υπάρχουν πολλές διακλαδώσεις, που οφείλει να μελετήσει κανείς, εάν επιθυμεί να παίξει Ινδική.

 Α. Υπάρχει δηλ. η δυνατότητα να παιχθεί μία θέση με κλειστό κέντρο (δες για παράδειγμα την παρτίδα του Fischer εναντίον του Korchnoi), όπου τα μαύρα επέτρεψαν στα λευκά να καταλάβουν αμέσως το κέντρο με τα πιόνια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί στρατηγικό λάθος για τα μαύρα, διότι ακόμα και ένας αρχάριος σκακιστής γνωρίζει ότι στο άνοιγμα προσπαθούμε με τα πιόνια και τα κομμάτια μας να καταλάβουμε το κέντρο. 

 Επιπλέον, θα δούμε ότι ο μαύρος τοποθετεί το μαυροτετράγωνο αξιωματικό του στο η7 και ταυτόχρονα τον «κλείνει», δηλαδή περιορίζει την εμβέλεια δράσης του, παίζοντας την κίνηση ε5. Συνήθως όταν τοποθετούμε τον αξιωματικό μας στη μεγάλη διαγώνιο, θέλουμε ο αξιωματικός μας να ελέγχει πολλά τετράγωνα, όμως τώρα κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Ειδικά αν ο λευκός παίξει την κίνηση δ5, θα είναι πολύ δύσκολο για τον αξιωματικό μας να «αναπνεύσει» στο προσεχές μέλλον. 

Για ποιο λόγο λοιπόν ο μαύρος παραχωρεί απλόχερα στο λευκό το κέντρο και περιορίζει τον αξιωματικό του; Υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα για όλα αυτά; 

 Η απάντηση σε αυτό είναι απλή: από τη στιγμή που το κέντρο είναι κλειστό, το παιχνίδι θα μεταφερθεί στις πτέρυγες. Στην ινδική του βασιλιά ο μαύρος επιτίθεται στην πτέρυγα του βασιλιά του λευκού με σκοπό να τον κάνει ματ! Παρά τα ποζισιονέλ μειονεκτήματα που έχει η θέση του, ο μαύρος είναι καλά αναπτυγμένος και σκοπεύει να αντεπιτεθεί στο κέντρο του λευκού και πιο συγκεκριμένα στο πιόνι ε4 του λευκού, προετοιμάζοντας την κίνηση ζ5! Με αυτή την κίνηση επιτίθεται στο ε4 του λευκού και παράλληλα σημαίνει την έναρξη της επίθεσης εναντίον του λευκού μονάρχη.

 Ο λευκός όμως τι θα κάνει για όλα αυτά; Όπως είπαμε και πριν, εφόσον έκλεισε το κέντρο, το παιχνίδι μεταφέρεται στις πτέρυγες· η κάθε παράταξη επιλέγει μια πτέρυγα για να επιτεθεί. Από τη στιγμή που ο μαύρος επιτίθεται στην πτέρυγα του βασιλιά, ο λευκός θα επιτεθεί στην πτέρυγα της βασίλισσας! Έτσι λοιπόν οι δύο παρατάξεις βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου και όποια από τις δύο κινηθεί πιο γρήγορα, θα επικρατήσει!



Β. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση το κέντρο να μην πάρει αυτή τη σταθερή μορφή της προηγούμενης παρτίδας και γύρω από τα κεντρικά τετράγωνα να διεξαχθεί μία έντονη μάχη. Δείτε για παράδειγμα την παρτίδα του Kasparov εναντίον του Karpov από το τουρνουά στο Linares, το 1993. Είναι εντυπωσιακό αλλά κάποια στιγμή ο Karpov βρίσκεται με όλα τα κομμάτια του στην πρώτη γραμμή! Πιθανά, ένας από τους "πατέρες" της Ινδικής του Βασιλιά, ο D. Bronstein να είχε απόλυτο δίκιο όταν παρατηρούσε:




There is no disputing that in the eyes of Schlechter, Teichmann or even Rubinstein, the backward pawn was something more substantial than lively piece play, but in our day the latter is more often preferred.




Στις παρτίδες που επιλέξαμε για σήμερα ο Μπόμπι και ο Γκάρι έπαιξαν πραγματικά υποδειγματικά, αποκαλύπτοντας τη δύναμη που κρύβει η Ινδική του βασιλιά!

1 σχόλιο:

Add