26/5/13

"Veni, Vidi, Vici"

Ο Ιούλιος Καίσαρας στο σύντομο πόλεμο του στη Zela του Πόντου είχε χρησιμοποιήσει την περίφημη φράση: 

"Veni, Vidi, Vici!" (ήλθα, είδα, νίκησα!)

 Έτσι και ο Αλέξανδρος, στο σιμουλτανέ που έδωσε σήμερα (26/05/2013) τα κατάφερε αρκετά καλά με τους αντιπάλους του, πετυχαίνοντας μάλιστα το απόλυτο σκορ! Βέβαια, αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποθαρρύνει, ιδίως τους νεαρούς παίκτες, που συμμετείχαν στην εκδήλωση! Για του λόγου το αληθές δείτε την επόμενη ιστορική φωτογραφία: 

Ίσως ήδη να αναγνωρίσατε τα πρόσωπα. Πρόκειται για τους δύο πιο γνωστούς παγκόσμιους πρωταθλητές. Στα αριστερά ο Anatoly Karpov (ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία) και στα δεξιά ο νεαρός τότε (μόλις 12 ετών) και μελλοντικός διάδοχός του Karpov στο θρόνο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ο Garry Kasparov! Συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα αγώνα επίδειξης και διαβάστε πώς περιγράφει ο ίδιος ο Kasparov τη στιγμή: 
"My encounter with Karpov did not give me the same quiver of excitement as the game with Tal had. [Kasparov had played Tal in a simul at the finals of the Young Pioneers in Moscow in 1974].
The other boys, though, were nervous, and went into the game looking rather lost. In the hotel lobby where the tournament was taking place I said to them 'What's there to be afraid of? Karpov may be world champion, but he can still make mistakes."
Δυναμικός από την αρχή της καριέρας του και χωρίς κανένα φόβο για τον αντίπαλο! 

25/5/13

Αγώνας επίδειξης


  Μην σας "τρομάζει" η λέξη ΑΓΩΝΑΣ, γιατί δεν θα χρειαστεί να παλέψετε με τον Αλέξανδρο! Μπορεί να είναι ψηλός και δυνατός, ωστόσο θα είναι μόνος εναντίον όλων σε ένα

  
   Πιο πολύ η εικόνα θα είναι κάπως έτσι (δες το βίντεο με το σιμουλτανέ του V. Topalov) εφόσον φυσικά μας τιμήσουν με την παρουσία τους πολλά από τα (νεαρά) μέλη του σωματείου μας.) 


  Αύριο το πρωί λοιπόν στις 11 π.μ. μπορείτε να επισκεφθείτε την αίθουσα του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστώνόπου θα έχετε την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε έναν έμπειρο και πολύ καλό σκακιστή!

Φυσικά ευχόμαστε καλές παρτίδες σε όλους τους συμμετέχοντες και στο φίλο Αλέξανδρο να έχει ένα καλό αποτέλεσμα, ανάλογο με αυτό του Topalov, αν όχι και ακόμα καλύτερο!

19/5/13

Two princes

Νικητής τελικά στο Norway chess 2013 ο Sergey Karjakin! Πολύ κοντά του ο Magnus Carlsen, ωστόσο εξαιτίας της ήττας του από τον Wang Hao στον προτελευταίο γύρο, δεν μπορούσε να διεκδικήσει πολλά περισσότερα! Πρόκειται για δύο παίκτες της ίδιας ηλικίας (είναι γεννημένοι και οι δύο το 1990), αν και ο Magnus (αριστερά στη φωτογραφία) έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. 


Πάντα οι μεταξύ τους αναμετρήσεις έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, καθώς όλοι (φαντάζομαι και οι ίδιοι) σκέφτονται ή αισθάνονται την πίεση που υπάρχει. Στο τουρνουά της Νορβηγίας συναντήθηκαν στον 5ο γύρο με τον Karjakin να έχει 4/4 και τον Magnus να ακολουθεί. Στο μεγαλύτερο μέρος της παρτίδας ο Karjakin είχε την καλύτερη θέση, πράγμα που οδήγησε τον Carlsen να προχωρήσει σε μία πολύ ενδιαφέρουσα θυσία πιονιού (στο ε5!) 


Η ιδέα του είναι να ενεργοποιήσει τα κομμάτια του ασκώντας πίεση πάνω στο ε4 και λίγο μετά στο ζ4. Οι επόμενες κινήσεις ήταν: 28...Bb7 29. Bc2 (φυσιολογική κίνηση, αν και ο υπολογιστής θεωρεί ότι χάνει ένα μέρος του πλεονεκτήματος) 29...Rae8 30.f4 Bd6 31. Kh2?! (εδώ πλέον ο Karjakin χάνει τον έλεγχο της θέσης. Από εδώ κι έπειτα μπορούμε κι εμείς να αντιληφθούμε πόσο επιτυχημένη ήταν η ιδέα του Carlsen..) 31...Nh5! 32. g3 f6 33. Ng6 Nxf4! (προσοχή όχι Bxf4?) Προσέξτε τη δράση του αξιωματικού στη μεγάλη διαγώνιο σε συνεργασία με τη βασίλισσα και τα υπόλοιπα κομμάτια. 
Περισσότερα στο pgn αρχείο που ακολουθεί με αναλύσεις όπως δημοσιεύθηκαν στο site της chessbase. 


Θα ήταν όμως άδικο να κλείσουμε αυτή την αναφορά μας στο νικητή με μία θέση στην οποία έχασε! Γι' αυτό δείτε και τη δική του νίκη -στον 4ο γύρο - εναντίον του Aronian. Έχει ενδιαφέρον ότι κι εδώ έχουμε μία θέση -από διαφορετικό βέβαια άνοιγμα - όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι η μεγάλη δύναμη του αξιωματικού στη διαγώνιο (a8-h1) σε συνδυασμό πάντα με αδυναμίες στην πιονοδομή γύρω από λευκό βασιλιά.

18/5/13

Opening play

  Στον χθεσινό 8ο γύρο του τουρνουά που διεξάγεται στη Νορβηγία είδαμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή  V. Anand να θυσιάζει τρία πιόνια για να αποκτήσει το πλεονέκτημα και να πετυχαίνει τελικά μία όμορφη νίκη εναντίον του L. Hammer. Η νίκη αυτή επέτρεψε στον Anand να πλησιάσει στην κορυφή και στον τελευταίο γύρο, αν και μισό βαθμό πίσω από τον Karjakin, έχει ορισμένες ελπίδες να παλέψει για την πρώτη θέση.


Ο μαύρος μόλις έπαιξε την κίνηση ...Rd8?? η οποία χάνει, γιατί επιτρέπει στον Anand να "ανοίξει" τη θέση του μαύρου βασιλιά με το χτύπημα Nxf7! Όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η συσσωρευμένη ενέργεια των λευκών κομματιών ξαφνικά βρίσκει μία διέξοδο για να διοχετευθεί και αυτό είναι το τέλος της θέσης του μαύρου. Ο Anand δεν χρειάστηκε στη συνέχεια να κάνει κάτι ιδιαίτερα δύσκολο· άνοιξε γραμμές, ανάγκασε τα κομμάτια του αντιπάλου πίσω (ιδιαίτερα τον αξιωματικό στο f5) και έφτιαξε μία εικόνα ματ, με τη βασίλισσα στο ζ6, τον πύργο στο θ1 και τον αξιωματικό στο γ2. [Μπορείτε να δείτε εδώ την παραπάνω παρτίδα

  Ωστόσο το θέμα μας σήμερα δεν είναι η θέση του διαγράμματος, αλλά η επιλογή που έκανε ο παγκόσμιος πρωταθλητής να θυσιάσει στην πορεία μερικά πιόνια, προκειμένου να αποκτήσει τον τύπο της θέσης που ήθελε. Κάλλιστα θα μπορούσε να ακολουθήσει μία γνωστή σειρά κινήσεων και να επιχειρήσει να κερδίσει με την καλύτερη θεωρητική του προετοιμασία. Παρ' όλα αυτά εκείνος επέλεξε να έχει μία τελείως άγνωστη θέση ήδη από την 10η κίνηση. 
  Ο τύπος αυτός παιχνιδιού θυμίζει κατά τη γνώμη μου πολύ τον τρόπο που παίξει ο διεκδικητής του παγκόσμιου πρωταθλήματος, ο M. Carlsen. Αν και ο τελευταίος έχασε τη χθεσινή του παρτίδα, πολλές φορές επιχειρεί να παίξει θέσεις χωρίς να νοιάζεται αν ακολουθεί "τη θεωρία", αλλά κυρίως να έχει τον τύπο της θέσης που θέλει. 
  Παράλληλα με αυτές τις σκέψεις θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στα βίντεο που ακολουθούν και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ponziani. Πρόκειται για το άνοιγμα που προκύπτει αν ο λευκός μετά τις πρώτες κινήσεις 1.e4 e5 2. Nf3 Nc6 δεν επιλέξει 3. Bb5 αλλά 3. c3!? σε μία προσπάθεια να "πάρει" το κέντρο έπειτα από d4. 
   Από το τελευταίο λοιπόν Wijk ann Zee δείτε την παρτίδα Carlsen vs Harikrishna όπου πάλι ο λευκός θυσιάζει στο άνοιγμα υλικό για να αποκτήσει τη θέση που θέλει,  


αλλά και από το τουρνουά στη Νορβηγία και τον 6ο γύρο, την παρτίδα Nakamura vs Svidler όπου είχαμε πάλι μία πολύ ενδιαφέρουσα μάχη με το ίδιο άνοιγμα. Αυτή τη φορά όμως ο μαύρος επέλεξε να θυσιάσει αυτός υλικό (μερικά πιόνια), ώστε να έχει εκείνος τη θέση με την πρωτοβουλία των κινήσεων.

16/5/13

"When Kramnik is not around..."

Στο χθεσινό 7ο γύρο του τουρνουά που διεξάγεται στη Νορβηγία είχαμε δύο εξαιρετικές παρτίδες από την πλευρά των μαύρων απέναντι στην Καταλανική. Τόσο ο Radjabov απέναντι στον Anand, όσο και ο Jon Ludvig Hammer απέναντι στον Carlsen σε καμία περίπτωση δεν φάνηκαν ικανοί να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στα μαύρα. Μία μαύρη μέρα για τα λευκά (!) και αν υπήρχε ένας τρόπος να περιγράψω το παιχνίδι ειδικά του Anand θα ήταν:something like music to my ears! Just perfect! 


Μία και η πρώτη παρτίδα ήταν ήδη αναλυμένη (ακολουθήστε τον προηγούμενο σύνδεσμο) έκανα μία μικρή ανάλυση της παρτίδας του Carlsen, ο οποίος με το γνωστό, απόλυτα λογικό τρόπο παιχνιδιού του, δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στον αντίπαλο, τα οποία στο τέλος καταλήγουν ανυπέρβλητα!

15/5/13

Critical moments

Όταν σε μία παρτίδα παίζεται η Ινδική του βασιλιά, πάντα - ή σχεδόν πάντα - υπάρχουν στιγμές της που χρειάζονται περισσότερη ανάλυση, υπάρχουν σημεία που σου ελκύουν το ενδιαφέρον, ώστε να "μπεις" βαθύτερα στη θέση, υπάρχουν συνδυασμοί που σε ικανοποιούν αισθητικά! Είναι ένα άνοιγμα που κάποιοι λατρεύουν να παίζουν και κάποιοι θεωρούν πώς όλα του μαύρου είναι άσχημα! Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. 
Το θέμα μας λοιπόν σήμερα είναι η παρτίδα ανάμεσα στις Khotenashvili Bela και την Lagno Kateryna που έληξε με νίκη των λευκών. Χρησιμοποίησα ως βάση τις αναλύσεις του GM Mikhalchishin, αλλά προσέθεσα και κάποια δικά μου σχόλια σε στιγμές που θεώρησα ότι αυτό είχε ενδιαφέρον. 
Διέκρινα λοιπόν σε αυτή την παρτίδα τρεις ενδιαφέρουσες στιγμές, οι οποίες βέβαια σχολιάζονται στο pgn αρχείο που ακολουθεί. Αν φυσικά έχετε χρόνο, πριν δείτε τα σχόλια, σκεφτείτε και λίγο μόνοι σας. 

Critical  moment 1 Είναι η σειρά του λευκού να παίξει. 
Στην παρτίδα ακολούθησε 11.dxc6. 
Πόσο καλή σας φαίνεται αυτή η επιλογή; Εσείς τι θα παίζατε; 


Critical moment 2. Είναι η σειρά του μαύρου αυτή τη φορά. 
Χρειάζεται να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει. Εσείς τι θα κάνατε στη συγκεκριμένη θέση; 



Knight jumps and rook lifts! Η φάση της "εκτέλεσης". 
Πώς ο λευκός μπορεί να αποκτήσει αποφασιστικό πλεονέκτημα; 




It's all about having a plan!

Το πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών τελείωσε. Νικητής, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ο Gata Kamsky. (δείτε εδώ μία εκτενή αναφορά) Ωστόσο επέλεξα για σήμερα μία παρτίδα του δευτεραθλητή, του A. Ramirez. Έχει τα λευκά στον τελευταίο γύρο εναντίον του πολύπειρου L. Christiansen. 
Η θέση είναι μετά την κίνηση του μαύρου 22...Re7. Πώς θα συνεχίσετε με τα λευκά;



12/5/13

Piece coordination

Ο καιρός, η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι είναι μία βασική έννοια στη ζωή, αλλά και στο σκάκι! Από την παρτίδα L.Christiansen vs S.Shankland και τον 8ο γύρο του αμερικάνικου πρωταθλήματος είναι η θέση που μας το θυμίζει. (Δοκιμάστε να σκεφτείτε τι θα παίζατε εσείς και μετά δείτε και το pgn αρχείο, όπου έχω βάλει μία σύντομη ανάλυση της συγκεκριμένης θέσης.


7/5/13

The hunters and the hunted

    Σκεφτόμουν τις προάλλες τους συμμετέχοντες στο αμερικάνικο πρωτάθλημα σκακιού για το 2013. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε να κάνουμε στην πραγματικότητα με τρία, ίσως και τέσσερα, γκρουπ παικτών. Υπάρχουν δηλ.: 
  1. οι "δεινόσαυροι", οι παίκτες της παλιάς γενιάς, π.χ. ο L. Christiansen, o J. Benjamin, o G. Kaidanov κ.α. 
  2. υπάρχουν τα "κολεγιόπαιδα", παίκτες δηλ. όπως οι Robson, Hess, Shankland, οι οποίοι αν και διακρίθηκαν τα τελευταία χρόνια, εδώ δυσκολεύονται· από "κυνηγοί" έχουν γίνει "τα θηράματα" και μάλιστα πολύ γρήγορα, όπως σωστά παρατήρησε στη μίνι συνέντευξή του ο Joel Benjamin. 
  3. Υπάρχουν μερικοί νεαροί παίκτες όπως οι Holt, Bryant, Troff (14 ετών), ο Sevian (νομίζω πως είναι μόλις 12 ετών!) και σε αυτούς στηρίζουν μάλλον πολλές ελπίδες για το μέλλον. 
  4. Τέλος, υπάρχει μία ομάδα, κυρίως επαγγελματιών του σκακιού, όπως οι Kamsky, Akobian, Shabalov, Onischuk κ.α. οι οποίοι είναι σταθερά εκεί. 
    Το εντυπωσιακό πάντως είναι πώς το σκάκι ολοένα και περισσότερο γίνεται ένα παιχνίδι για τους πολύ νέους. Σε μία εποχή που το να είσαι 12 χρονών και GM δεν προκαλεί πια τόση εντύπωση, τι άλλο να περιμένει κανείς!! Δείτε πιο κάτω και το σχετικό άρθρο της Wikipedia.

[9-year-old Sammy Reshevsky playing a simultaneous exhibition in 1920 
against the members of the West Point chess team.] 



  Σχετική με τα παραπάνω είναι και η παρτίδα που επέλεξα για σήμερα. Είναι μία μινιατούρα στην πράξη, η "σφαγή" ενός από τους θρύλους του αμερικάνικου σκακιού, του Gregory Kaidanov, ο οποίος πρόσφατα προστέθηκε και στο αμερικάνικο chess hall of fame. 

[Gregory Kaidanov (1959- ): O Kaidanov κατάγεται από την Ουκρανία αλλά ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Lexington του Kentucky. Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες και προπονητές στην Αμερικάνικη σκακιστική σκηνή. ]

Αντίπαλος του είναι ένας άσημος ευρύτερα παίκτης, ο οποίος μέχρι τον τρίτο γύρο τα πήγαινε αρκετά καλά, 2,5/3 αν δεν κάνω λάθος, ο FM. John Bryant. 



6/5/13

"Τα πιόνια είναι η ψυχή της παρτίδας" (revisited)



Η σημερινή παρτίδα είναι από το δεύτερο γύρο του Αμερικάνικου πρωταθλήματος και είναι η αναμέτρηση ανάμεσα στον T. Gareev  (ίσως είδατε μία πρόσφατη ανάρτηση στην Chessbase γι' αυτόν) και τον Larry Christiansen. Από τη θέση του διαγράμματος που ακολουθεί έχει ενδιαφέρον να προσέξουμε ένα δύο πράγματα. 
  

  Κατ' αρχάς, ο μαύρος μόλις έπαιξε 14. Ng5 θυσιάζοντας το πιόνι f5. Θέλει να παίξει ο ίδιος e4 και να χρησιμοποιήσει ίσως το τετράγωνο e5 ως βάση για το δεύτερο ίππο του. Το πιόνι αυτό (στο e4) θα του εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο, ώστε να μετακινήσει τις δυνάμεις του πάνω στον αντίπαλο βασιλιά. Θα έχει πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα πύργο στο f6 και σύντομα θα έρθει και ο δεύτερος πύργος από το a8. Επιπλέον, μία θυσία ίππου στο f3 είναι κάτι που εμφανίζεται ως δυνατότητα. 
   Δεύτερο σημείο είναι η αντίδραση του λευκού. Έπαιξε 15. f4 κερδίζοντας με τη σειρά του τον απαιτούμενο χώρο, για να κάνει άμυνα. 
  Τρίτο σημείο είναι η δεύτερη θυσία πιονιού (στο e4) από τη μεριά του μαύρου, ώστε να καταφέρει να "σπάσει" το κέντρο του λευκού και να απελευθερώσει τελικά τον αξιωματικό του με την τρίτη θυσία δες την προώθηση ...b5! 

Περισσότερα στο αρχείο pgn που ακολουθεί: 



3/5/13

Training session

Would you call it a day? Τι θα κάνατε αν είχατε τα λευκά στην παρακάτω θέση? Με άλλα λόγια, θα εγκαταλείπατε, (όπως έκανε και ο παίκτης με τα λευκά) ή θα είχατε λόγο να συνεχίσετε; 

ΠΑΙΖΕΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ

Απ: Αν 1. Kb4 Kd4 2. Kb3 Kd3 3. g5 e3 4. g6 e2 5. g7 και έχουμε ένα ισόπαλο φινάλε βασιλισσών! Αντί όμως για 1...Kd4?? ο μαύρος πρέπει να παίξει 1...e3! 2. Kc3 Ke4 3. g5 Kf3 4. g6 e2 που κερδίζει καθαρά! 

Μπορεί να σώσει την κατάσταση ο μαύρος; 

ΠΑΙΖΕΙ Ο ΜΑΥΡΟΣ


Απ: Αν και ο αξιωματικός είναι πολύ καλύτερος εδώ από τον ίππο, ο μαύρος έχει υπέρ του το ό,τι το πιόνι h5 προάγεται σε μαύρο τετράγωνο. Αν δηλ. ο μαύρος βασιλιάς καταφέρει να φτάσει εκεί, δεν θα μπορεί ποτέ να τον διώξει ο αξιωματικός. Έτσι, 1...Ne5! αν για παράδειγμα 2. h6 Ng4+ ή αν 2. Kxe5 Kg7. Στην παρτίδα ακολούθησε 2. Be6 Nf7! 3.Kg6 Kg8 4. Bxf7+ με ισοπαλία. 

Another easy Queen - pawn endgame? Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο μαύρος είναι να αλλάξει βασίλισσες π.χ. 1... Qc1+ 2. Kh2 Qf4+ (εξαναγκάζει την αλλαγή βασιλισσών και το εξωτερικό ελεύθερο κερδίζει!) Σωστά; 

ΠΑΙΖΕΙ Ο ΜΑΥΡΟΣ

Απ. Στην παρτίδα Levenfish-Romanovsky,Leningrad 1933 ο μαύρος δεν τα κατάφερε ιδιαίτερα καλά! Έπαιξε τη βαριάντα που δόθηκε πιο πάνω, μόνο που μετά το σαχ στο f4: 1... Qc1+ 2. Kh2 Qf4+??, ήρθε η έκπληξη 3. g3+ και ματ στην επόμενη! 
Στην πραγματικότητα η αρχική θέση είναι ισόπαλη, καθώς ο μαύρος αντιμετωπίζει δυσκολίες, εξαιτίας της κακής θέσης του βασιλιά του. Μία ενδεικτική συνέχεια είναι η ακόλουθη: 1...c3 2. Kh2 Qf2 (xg3) 3. Qd6! c2 4. Qd4+ QxQ 5.g3+ mate!

Εν αναμονή και του επόμενου super τουρνουά (πατήστε εδώ) ο Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών σας εύχεται: 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !





Capablanca Memorial 2013


O Jose Raul Capablanca, ένας από τους πιο ταλαντούχους σκακιστές όλων των εποχών και φυσικά ο μεγάλος αντίπαλος του Alexander Alekhine. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, πάντως την ίδια χρονική περίοδο με το Alekhine Memorial, για το οποίο κάναμε λόγο χθες, διεξήχθη και ένα άλλο παραδοσιακά ισχυρό σκακιστικό τουρνουά, προς τιμή του Κουβανού παγκόσμιου πρωταθλητή. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν τη λάμψη των Super GM's που έπαιξαν στο Alekhine memorial κι αυτό ίσως να περιόρισε λίγο το ενδιαφέρον του κοινού για το τι εκτυλίχθηκε εκεί. 
Νικητής τελικά αναδείχτηκε ο Ούγγρος GM. Zoltan Almasi με 6,5 βαθμούς σε 10 αγώνες. (4W, 5D, 1L). Από αυτό το τουρνουά διάλεξα τη νίκη του Almasi εναντίον του Ρώσου GM Ernesto Inarkiev, ο οποίος δεν τα κατάφερε ιδιαίτερα καλά, σε αυτό τουλάχιστον το τουρνουά. Είναι μία τυπική Σικελική, με το σχηματισμό της Αγγλικής επίθεσης (e4-f3-g4  για το λευκό) και αντίθετα ροκέ, όπου, από ένα σημείο και μετά, η επίθεση του λευκού φαίνεται να κυλάει αβίαστα! 

2/5/13

Alekhine Memorial 2013

Από πολλούς ο Alexander Alekhine θεωρείται ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών! Είναι ο 4ος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και ένας από τους παίκτες που έχουν επηρεάσει ολόκληρες γενιές σκακιστών. Οι  λίγο μεγαλύτεροι θα έχουν διαβάσει ίσως κάποια συλλογή παρτίδων του, ενώ για τους νεώτερους δεν θα ήταν κακή ιδέα να κάνουν κάτι ανάλογο. Αν και οι υπολογιστές έχουν μπει για τα καλά στο χώρο του σκακιού και πολλοί προτιμούν μία ανάλυση από μία σκακιστική μηχανή παρά τις αναλύσεις ενός μεγάλου παίκτη από το παρελθόν, δεν παύουν ποτέ αυτές οι ιδέες να αποτελούν οδηγό, μία πηγή έμπνευσης για τον καθένα από εμάς που ασχολείται με το παιχνίδι!



   Τις τελευταίες λοιπόν ημέρες (από 21 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2013) διεξήχθη ένα τουρνουά προς τιμήν του μεγάλου αυτού πρωταθλητή, το Alekhine Memorial, σε δύο φάσεις και δύο πόλεις, το Παρίσι αρχικά και στη συνέχεια στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία. Νικητής δεν αναδείχτηκε ούτε κάποιος Γάλλος, ούτε κάποιος Ρώσος σκακιστής, αλλά ο Levon Aronian, σε ισοβαθμία βέβαια με τον Boris Gelfand, αλλά με περισσότερες νίκες σε σχέση με τον αντίπαλό του.


Από τους αγώνες αυτούς διάλεξα μία δύο πραγματικά εντυπωσιακές παρτίδες, καθώς και την τελευταία νίκη του Aronian, η οποία και του εξασφάλισε το τρόπαιο! Οι αναλύσεις δεν είναι δικές μου, αλλά προέρχονται από το site της chessbase. 


Aronian vs Vachier Lagrave Maxime  από το chess today



Vachier Lagrave Maxime vs Ding Liren


Vladimir Kramnik vs Laurent Fressinet (μία από τις σπάνιες ήττες του Kramnik με τα λευκά και με αυτόν τον τρόπο!)