2/2/14

Με την πανοπλία του πρωταθλητή!!

Γράφει ο Αλέξανδρος Μπενάτσης

Στη Ζυρίχη διεξάγεται αυτές τις μέρες ένα από τα ισχυρότερα τουρνουά, καθώς συμμετέχουν σε αυτό οι 3 πιο ισχυροί παίχτες στον κόσμο, ο Μάγκνους Κάρλσεν, ο Λεβόν Αρονιάν, ο Χικάρου Νακαμούρα, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Βίσι Ανάντ, ο διεκδικητής του τίτλου Μπόρις Γκέλφαντ και ο Φαμπιάνο Καρουάνα, εν δυνάμει διεκδικητής του τίτλου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι το τουρνουά της Ζυρίχης είναι το πρώτο τουρνουά που ο Κάρλσεν αγωνίζεται ως Παγκόσμιος πρωταθλητής.
 Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Μάγκνους είναι μάλλον λίγο ντεφορμέ σ’αυτό το τουρνουά, ειδικά μετά τη χθεσινή του παρτίδα. Το παράδοξο όμως είναι ότι προηγείται στη βαθμολογία, έχοντας σημειώσει 2 νίκες και μια ισοπαλία στους 3 πρώτους αγώνες!!
ΓΥΡΟΣ ΠΡΩΤΟΣ
 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στον πρώτο γύρο ο Μάγκνους κέρδισε πειστικά τον Γκέλφαντ, που χρησιμοποίησε την άμυνα Γκρύνφελντ. Ο πρωταθλητής έμεινε πιστός στο σχέδιο που τον οδήγησε στην κορυφή: παίζοντας ένα ήρεμο σύστημα, χωρίς πολύ θεωρία, έδειξε τη βαθιά στρατηγική του αντίληψη και συνέτριψε τον αντίπαλό του, που δεν φαίνεται να έκανε κάποιο ιδιαίτερα εμφανές και σοβαρό λάθος σε όλη την παρτίδα.

ΓΥΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ
 Στο δεύτερο γύρο φάνηκε το αδύναμο σημείο του πρωταθλητή, η θεωρία ανοιγμάτων. Ο Αρονιάν, νούμερο 2 στον κόσμο, ισοφάρισε γρήγορα με τα μαύρα και δημιούργησε πρακτικά προβλήματα στον αντίπαλό του, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ήττα ακόμα και κορυφαίο γκρανμαίτρ. Όμως ο Κάρλσεν αμύνθηκε με ακρίβεια και δεν επέτρεψε στον Αρονιάν να σκεφτεί καν το ενδεχόμενο ότι μπορεί να κερδίσει την παρτίδα.

ΓΥΡΟΣ ΤΡΙΤΟΣ 
 Η συναρπαστική παρτίδα όμως παίχτηκε χτες. Ο Κάρλσεν έπαιζε με μαύρα εναντίον του Νακαμούρα, που σημείωσε μια εκπληκτική νίκη εναντίον του Ανάντ την προηγούμενη μέρα. Ο Νακαμούρα, εξαπέλυσε μια τρομερή επίθεση και στην 20η κίνηση όλα φαίνονταν να έχουν τελειώσει για τον Παγκόσμιο πρωταθλητή! Όλες οι μηχανές έδειχναν ότι η θέση του χάνει εντελώς και ότι ο Νακαμούρα θα κερδίσει για πρώτη φορά στην καριέρα του, τον καλύτερο παίχτη του κόσμου. Ο Κάρλσεν έπαιξε άσχημα στο άνοιγμα και η επίθεση του «Νάκα» δεν γινόταν να αντιμετωπιστεί.

 Όμως εδώ ο Μάγκνους έδειξε για ποιο λόγο είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, όπως επίσης και για ποιο λόγο είναι καλύτερος από τους αντιπάλους του. Η θέση του ήταν φυσικά χαμένη. Αυτό δεν μπορούσε πια να αλλάξει. Όμως ο Κάρλσεν έμεινε απόλυτα ψύχραιμος! Παρόλο που ήξερε ότι η θέση του χάνει, συνέχιζε να παίζει τις καλύτερες κινήσεις που είχε στη διάθεσή του, να δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στον Νακαμούρα και να περιμένει. Η ψυχολογική του δύναμη και κυρίως τα ατσάλινα νεύρα που διαθέτει, μετέφεραν πλέον την πίεση στον αντίπαλό του, καθώς εκείνος ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει, έχοντας μέσα του το «βάρος» ότι είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που είναι σε θέση να νικήσει τον Κάρλσεν. Έτσι λοιπόν έγινε το αναπάντεχο. Ενώ πολλές κινήσεις κερδίζουν για το Νακαμούρα, εκείνος αντίθετα κάνει λάθος και χάνει την παρτίδα!!
 Θα μπορούσε να σχολιάζει εδώ κανείς ότι ο Κάρλσεν ήταν απλά τυχερός. Αυτό όμως δε θα ήταν απόλυτα σωστό. Απέναντί του δεν βρισκόταν κάποιος αδύναμος μαιτρ, αλλά το νούμερο 3 στον κόσμο.

 Έτσι λοιπόν ο Κάρλσεν αποδεικνύει σε όλους μας ότι παρά την άνοδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το σκάκι είναι ένα παιχνίδι μεταξύ ανθρώπων και όχι υπολογιστών και ότι η θέληση, η πίστη και η μαχητικότητα ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add